You Are Here: Home » Articles posted by Lorena Stroka

PRIFTËRESHAT E VIRGJËRA DHE ABSTENIMI NGA SEKSI PËR 30 VJET!

Nga Lorena Stroka Në mitologjinë greke, Hestia ishte perëndesha e familjes dhe zjarrit që digjej në çdo shtëpi. Pas themelimit të tempullit të perëndeshës Hestia në Romën e Lashtë, mbretërit i kthenin vajzat e reja në priftëresha, të njohura ndryshe si “Priftëreshat e Virgjëra!” Detyra e tyre ishte të kujdeseshin për zjarrin e shenjtë të perëndeshës që digjej në qendër të tempullit. Sipas historianëve, përz ...

Read more

SI TË HIDRATONI FLOKËT PAS PERIUDHËS SË VERËS

© Lorena Stroka Përshëndetje të gjithëve! Kripa, dielli, pluhuri, produktet e stilimit por dhe mungesa e vitaminave mund të dobësojnë cilësinë e flokëve tuaj, duke i bërë ato më të thata dhe pa shkëlqim. Mos harroni të kujdeseni për to rregullisht, mënyra ka sa të doni, mjafton të mos përtoni. Ja një maskë që e përdor shumë shpesh edhe unë vetë, sidomos gjatë mujave të verës. Përbërësit 1 vezë 3-4 lugë gjel ...

Read more

RECETA QË ELIMINON DËMTIMET E LËKURËS NGA DIELLI

© Lorena Stroka Përshëndetje të gjithëve! Ç’bëhet kështu? Si ka mundësi që s’paskam postuar asgjë për shumë kohë?! Si duket periudha e gjatë e izolimit pati një ndikim jashtëzakonisht negativ në jetët tona. Personalisht e përjetova shumë keq, si kurrë më parë ndalova të ëndërroja, të bëja plane afatgjate! Ndjeva frikë për prindërit, veten, familjen, të ardhmen e fëmijëve. Mos mendoni se tani jam çliruar plo ...

Read more

ÇFARË ËSHTË FABRIKA E MUSHKONJAVE DHE PËRSE SHËRBEN?

Nga Lorena Stroka Kina është një ndër vendet më largpamëse në botë, dhe me të drejtë e meriton të krenohet për idetë e saj gjeniale. Një prej nismave më të dobishme kineze është dhe operimi i fabrikës më të madhe të mushkonjave në rang botëror, që synon luftimin e etheve të dengut! Në mënyrë të veçantë, shkencëtarët infektojnë mushkonjat meshkuj me baktere të veçanta që i bëjnë ato jopjellore, dhe më pas i ...

Read more

DOMETHËNIA DHE AUTORI I “LIGJEVE DRAKONIANE”

Nga Lorena Stroka Drakoni ishte një ndër tiranët më të përfolur të antikitetit Grek, i njohur gjithashtu si ligjvënësi më i rreptë i asokohe. Në vitin 624 para lindjes së Krishtit, athinasit i kërkuan që të shkruante në pllaka mermeri një sërë ligjesh, të cilat më pas do të vendoseshin në treg me qëllim që të lexoheshin nga të gjithë! Ligjet në fjalë ishin aq mizore, saqë prej atëherë shprehja "Masat Drakon ...

Read more

NJË NË GJASHTË MESHKUJ DEKLARON SE ËSHTË PËRDHUNUAR NGA NJË FEMËR!

Nga Lorena Stroka Një studim i ri zbulon se praktikisht është e mundur që një grua të përdhunojë një burrë. 18% e pjesëmarrësve pohuan se gratë kishin përdorur dhunë për të abuzuar me ta. Hulumtimi i ri përmbys të dhënat e mëparshme mbi raportet me dëshirë, ngacmimet seksuale dhe gjininë. Studimi i botuar në revistën 'Psychology of Men and Masculinity" tregoi se 43% e meshkujve (studentë të shkollës së mesm ...

Read more

PSE LINDORËT JETONIN NË QYTETE TË NËNDHESHME?

Nga Lorena Stroka Në njërën prej veprave më në zë të Ksenofonit, "Ανάβαση", përmendet se lindorët jetonin në qytete të nëndheshme. Zbulimi i banesave nëntokësore në Kapadoki, qindra vjet më vonë, duket se vërteton më së miri atë që ai pati thënë mijëra vjet më parë. Në Derinkuyu të Kapadokisë ndodhet një prej qyteteve më të thellë, i cili u zbulua krejt rastësisht gjysmë shekulli më parë. Në vitin 1963, një ...

Read more

PSE SPARTANET STËRVITESHIN LAKURIQ?

Nga Lorena Stroka Spartanet njihen si gratë më të himnizuara, ndërkohë edhe më të përfolura në krahasim me greket e tjera, që nga antikiteti e deri më sot. Ato ishin të vetmet gra, të cilave shteti u kishte siguruar edukim publik. Të gjithë burrat e Spartës stërviteshin rregullisht për t'u bërë luftëtarë, ndërsa detyra kryesore e grave ishte të lindnin luftëtarë të ardhshëm... Gjithashtu ishin të vetmet gra ...

Read more

HISTORIA RRËQETHËSE E EUNUKUT TË FUNDIT TË KINËS!

Nga Lorena Stroka Sun ishte vetëm 9 vjeç kur ndërmori vendimin më të rëndësishëm të jetës së tij. Pas një takimi të rastësishëm me një eunuk të moshuar, i cili qe pasuruar duke i shërbyer perandorit kinez, vogëlushi vendosi të ndiqte të njëjtën rrugë. Ai i kërkoi të atit që ta gjymtonte, në mënyrë që të mund t’i ofronte shërbimet e tij Perandorit Pu Yi, i cili hyri në histori si "Perandori i Fundit". Ndrysh ...

Read more

JA ME Ç’KRITERE PËRZGJIDHESHIN KURTIZANET NË HAREME

Nga Lorena Stroka Si në çdo perandori tjetër, ashtu edhe në ato kineze, roli i grave kufizohej te zbavitja e perandorëve dhe lindja e pasardhësve! Haremi luante rol jetik në vazhdimin e pushtetit dhe ndodhej brenda pallatit perandorak në Qytetin e Ndaluar në Pekin. Vendin e parë në hierarkinë e secilit harem e zinte gruaja e perandorit. Të vetmit që llogariteshin si eprorët e saj ishin perandori dhe nëna e ...

Read more

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top