You Are Here: Home » MITOLOGJI » Greke » PSE SPARTANET STËRVITESHIN LAKURIQ?

PSE SPARTANET STËRVITESHIN LAKURIQ?

gazeta-albstroka-lorena-stroka-wikipedia-fotoNga Lorena Stroka

Spartanet njihen si gratë më të himnizuara, ndërkohë edhe më të përfolura në krahasim me greket e tjera, që nga antikiteti e deri më sot. Ato ishin të vetmet gra, të cilave shteti u kishte siguruar edukim publik.
Të gjithë burrat e Spartës stërviteshin rregullisht për t’u bërë luftëtarë, ndërsa detyra kryesore e grave ishte të lindnin luftëtarë të ardhshëm… Gjithashtu ishin të vetmet gra që stërviteshin lakuriq.
Nuk kishte asgjë të turpshme ose banale në lakuriqësinë e tyre. Ishte diçka plotësisht e pafajshme, pa asnjë shenjë imoraliteti. Përkundrazi, nxiste thjeshtësinë, lirshmërinë, dhe dashurinë për sportet, duke i dhënë femrës një shije të trimërisë mashkullore.
Rezultati ishte që gratë të flisnin dhe mendonin ashtu siç thuhej se kishte folur dikur edhe gruaja e Leonidhës, Gorgoja, kur një grua e huaj i pati thënë asaj: “Ju spartanet jeni të vetmet gra që mund të sundoni burrat”, dhe ajo i qe përgjigjur: “Po, sepse jemi dhe të vetmet që lindim burra”./Lorena Stroka
© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top