You Are Here: Home » 2023 » October

SPINTRIET DHE… SHTËPITË PUBLIKE!

Nga Lorena Stroka Spintriet ishin monedha të vogla prej bronzi, të cilat në njërën anë ikonizonin akte të ndryshme seksuale, ndërsa në anën tjetër thjesht një numër! Emri i tyre vjen nga sfinkteri i lashtë grek dhe i referohet sfinkterit anal. Emërtimi në fjalë u përdor për herë të parë nga historiani Suetonius për t'iu referuar burrave që punonin në prostitucion. Studiuesit argumentojnë se ato përdoreshin ...

Read more

MBRETËRESHA DHE… KATËR BASHKËSHORTËT E SAJ!

Përktheu: Lorena Stroka Njëherë e një kohë, ishte një mbretëreshë që kishte katër bashkëshortë. Pika e saj e dobët ishte i katërti. E stoliste me rroba të shtrenjta, bizhuteri të çmuara, parfume të këndshme dhe e trajtonte me shumë dashuri dhe ëmbëlsi. Bashkëshorti i tretë ishte i pashëm dhe arrogant, i pëlqente vetja shumë, por pavarësisht kësaj ajo e donte dhe nuk nguronte ta prezantonte te miqtë e saj. G ...

Read more

GRATË DHE… GROPA!

Përktheu: Lorena Stroka Tri gra të cilat kishin marrë udhën për të shkuar diku, papritmas u ndeshën me një gropë të madhe brenda së cilës gjendej… Lumturia. S’vonon shumë dhe gruaja e parë thotë: – Lumturi, dua të më bësh të bukur. Ajo u shndërrua menjëherë në një bukuroshe dhe u largua e lumtur. Në vijim, e merr fjalën gruaja e dytë: – Lumturi, dua të më bësh të pasur. Përnjëherë para saj u shfaq një arkë ...

Read more

RËNDËSIA E VËZHGIMIT TE FËMIJËT

Nga Lorena Stroka Sipas Sigmund Freud, foshnjat fillimisht drejtohen nga instinkti, dhe gradualisht i përshtaten një qasjeje më realiste duke thithur vlerat dhe normat e prindërve të tyre. Këto rregulla luajnë rol vendimtar në zhvillimin e vetëdijes së fëmijës.   Një nga gjërat më të rëndësishme për të punuar si prind është të kuptoni psikologjinë e fëmijës suaj. Prindërit kanë një mënyrë të veçantë për të ...

Read more

ROLI I GRUAS NË LASHTËSI

Nga Lorena Stroka Në shoqërinë e lashtë greke mund të thuhet me plot gojën se burrat ishin më të privilegjuarit e shoqërisë. Gëzonin status të plotë ligjor, d.m.th. kishin të drejtën e votës, mbajtjen e disa posteve publike, prona e shumë të drejta të tjera. Nga ana tjetër, gratë, fëmijët, emigrantët (qofshin grekë apo të huaj), punëtorët dhe skllevërit kishin role të përcaktuara, por me ndërveprim – zakoni ...

Read more

MJEKJA QË U MASKUA SI BURRË PËR TË USHTRUAR PROFESIONIN E GJINEKOLOGES

Nga Lorena Stroka Agnodika jetoi në Athinë në shek. IV p.e.r., dëshira më e madhe e saj ishte të studionte për mjekësi, por kjo gjë ishte e pamundur asokohë, pasi nëse do të guxonte ta bënte këtë si grua, do të përballej me dënimin me vdekje.   Për shkak të ndalimit të rreptë, gjatë asaj kohe ish vërejtur një shkallë e lartë vdekshmërie te gratë, të cilat refuzonin të kontrolloheshin nga mjekë-meshkuj... Kj ...

Read more

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top