You Are Here: Home » Mjekësi » RËNDËSIA E VËZHGIMIT TE FËMIJËT

RËNDËSIA E VËZHGIMIT TE FËMIJËT

Nga Lorena Stroka

Sipas Sigmund Freud, foshnjat fillimisht drejtohen nga instinkti, dhe gradualisht i përshtaten një qasjeje më realiste duke thithur vlerat dhe normat e prindërve të tyre. Këto rregulla luajnë rol vendimtar në zhvillimin e vetëdijes së fëmijës.
 
Një nga gjërat më të rëndësishme për të punuar si prind është të kuptoni psikologjinë e fëmijës suaj.
Prindërit kanë një mënyrë të veçantë për të interpretuar aftësitë dhe prirjet e fëmijës së tyre ose mungesën e tyre. Kur nuk i kuptoni fëmijët tuaj, mund t’i keqinterpretoni ose nënvlerësoni ata. Ndonjëherë këto keqkuptime mund të jenë të padëmshme, por në shumicën e rasteve nuk janë të tilla. Roli i prindërve është jashtëzakonisht i rëndësishëm për zhvillimin psikologjik të fëmijës.
 
Një studim nga Dr. Brenda Volling, drejtoreshë dhe profesoreshë në Universitetin e Miçiganit, zbuloi se fëmijët ndikohen drejtpërdrejt nga sasia e kohës që një prind investon në zhvillimin e tyre. Prandaj, është e rëndësishme që prindërit të edukojnë veten rreth aspekteve të ndryshme të psikologjisë dhe zhvillimit të fëmijëve të tyre, në mënyrë që ata të mund të kontribuojnë efektivisht në zhvillimin e tyre emocional dhe mendor.
 
Vëzhgimi është çelësi
Një nga mënyrat më të thjeshta, por më efektive për të mësuar mbi psikologjinë e fëmijëve është vëzhgimi. Tregoni interes për atë që fëmijët tuaj po bëjnë ose thonë. Vëzhgoni veprimet, shprehjet dhe temperamentin e tyre kur hanë, flenë dhe luajnë. Mbani mend se fëmija juaj është unik dhe mund të ketë një personalitet të veçantë, edhe kur rritet. Kështu që shmangni krahasimin e fëmijës suaj me fëmijët e tjerë, pasi kjo jo vetëm që shton stresin, por edhe e bën fëmijën të ndihet inferior.
 
Kuptoni se si funksionon truri i fëmijës suaj
Prindërit mund të dinë shpesh fiziologjinë e fëmijës së tyre, por ata nuk e dinë se si funksionon truri i tyre. Truri formohet nga përvojat që ka fëmija dhe kjo nga ana tjetër ndikon në mënyrën se si ai reagon ndaj situatave të ndryshme.
 
Dëgjoni – Lërini fëmijët t’ju tregojnë për historitë e tyre
Të flasësh është mirë, por të dëgjosh është edhe më mire, sidomos kur bëhet fjalë për të folur me fëmijën tuaj. Filloni një bisedë për ta bërë fëmijën tuaj të flasë dhe më pas dëgjoni atë që ai po përpiqet t’ju thotë. Fëmijët mund të mos jenë në gjendje të shprehen qartë, ndaj duhet t’u kushtoni vëmendje fjalëve që përdorin.
Perqendrohuni në tonin që ata shprehin dhe theksojnë një fjalë ose frazë. Përqëndrohuni në shprehjet që të tregojnë se çfarë ndjejnë. Vëreni gjuhën e trupit, sytë, lëvizjet e duarve dhe këmbëve ndërsa flasin. VËZHGONI PASI VETËM KËSHTU DO TË MËSONI SESI T’I NDIHMONI.
 
© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top