You Are Here: Home » 2018 » March

PENDESA ERDHI VONË, TEPËR VONË!

Shqipëroi: Lorena Stroka  Na ishte njëherë një ushtar i guximshëm e sypatrembur, i cili gëzonte mbështetjen e dashurinë jo vetëm të mbretit, por dhe të të gjithë oborrtarëve të tjerë. Ushtari kishte një qen të besuar, të cilin e kishte mësuar që këlysh të sillej si njeri. Një ditë prej ditësh, gruaja e ushtarit vendosi të shkonte te prindërit e saj, mirëpo duke qenë se ish dimër dhe disi larg, i kërkoi të s ...

Read more

TË JESH I GATSHËM PËR ATË QË VJEN ËSHTË GJYSMA E FITORES…

Shqipëroi: Lorena Stroka - Roehampton University, UK Të jesh i gatshëm për atë që vjen është gjysma e fitores! Nuk lindin të gjithë me lugë argjendi në gojë, jo. Mos iu lut kurrë askujt për diçka që mund ta fitosh me forcat e tua. Nuk ka gjë më të tmerrshme sesa fantazia pa shije. Ndonjëherë është më e vështirë të shikosh atë që ke para syve sesa atë që ke larg./albstroka.com/  © AlbStroka.com ...

Read more

NË SHEK. XVI QENTË PËRDORESHIN SI PJEKËS-MISHI!

Nga Lorena Stroka Për shekuj me radhë, qentë janë cilësuar si shokët më të mirë të njerëzve. Mirëpo përveç kësaj, në shek. XVI, në Britaninë e Madhe, një racë e caktuar përdorej edhe si ndihmës pjekësi. Qeni i famshëm The Turnspit, ose e thënë ndryshe helli, ishte një kafshë trupvogël, me këmbë të shkurtra që kishte një mision të veçantë në kuzhinë. Hynte brenda një rrote prej druri dhe rendte vazhdimisht, ...

Read more

NJERIU QË FLISTE RRJEDHSHËM 68 GJUHË!

Nga Lorena Stroka Nga shumëkush Emil Krebs është cilësuar si gjeniu më i madh në fushën e gjuhësisë. Punonjësi i Ministrisë së Jashtme gjermane fliste dhe shkruante rrjedhshëm 68 gjuhë të huaja, ndërkohë që deri në vdekjen e tij kishte studiuar edhe 120 të tjera. Ai lindi në vitin 1867 në Silesian e Poshtme dhe ishte fëmija i parëlidur i një familjeje shumëanëtarëshe. Në moshën 9 vjeçare Krebs-it i ra në do ...

Read more

EUROPA 4000 VJET MË PARË: GRATË UDHËTONIN DHE BURRAT RRININ NË SHTËPI

Nga Lorena Stroka Në qoftë se mendoni se në shekujt e kaluar burrat luftonin dhe gratë kujdeseshin për fëmijët e shtëpinë, kërkimi i mëposhtëm do t'ju bindë për të kundërtën! Sipas një hulumtimi gjerman të botuar në PNAS, në fund të epokës së Gurit dhe në fillim të epokës së Bronzit, pra gati 4000 vjet më parë, gratë bënin jetë endacake, ndërsa burrat parapëlqenin të shijonin ngrohtësinë e mjedisit të shtëp ...

Read more

PSE NË SHEK. XIX BARINJTË FRANCEZË ECNIN ME KËMBALKA?

Nga Lorena Stroka Landes është një zonë në pjesën jugperëndimore të Francës, në kufi me Gjirin e Biskajës, e cila mbulohet më së shumti nga një pyll me pisha të larta. Në të vërtetë, është cilësuar si pylli më i madh i pishave detare në Europë. 100 vjet më parë peizazhi aty dukej krejt ndryshe nga sot. Në vend të pyjeve shtrihej një fushë e pafundme. Hapësira në fjalë, e mbuluar me shkurre, përbënte vend id ...

Read more

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top