You Are Here: Home » 2021 » May

PSE LINDORËT JETONIN NË QYTETE TË NËNDHESHME?

Nga Lorena Stroka Në njërën prej veprave më në zë të Ksenofonit, "Ανάβαση", përmendet se lindorët jetonin në qytete të nëndheshme. Zbulimi i banesave nëntokësore në Kapadoki, qindra vjet më vonë, duket se vërteton më së miri atë që ai pati thënë mijëra vjet më parë. Në Derinkuyu të Kapadokisë ndodhet një prej qyteteve më të thellë, i cili u zbulua krejt rastësisht gjysmë shekulli më parë. Në vitin 1963, një ...

Read more

PSE SPARTANET STËRVITESHIN LAKURIQ?

Nga Lorena Stroka Spartanet njihen si gratë më të himnizuara, ndërkohë edhe më të përfolura në krahasim me greket e tjera, që nga antikiteti e deri më sot. Ato ishin të vetmet gra, të cilave shteti u kishte siguruar edukim publik. Të gjithë burrat e Spartës stërviteshin rregullisht për t'u bërë luftëtarë, ndërsa detyra kryesore e grave ishte të lindnin luftëtarë të ardhshëm... Gjithashtu ishin të vetmet gra ...

Read more

HISTORIA RRËQETHËSE E EUNUKUT TË FUNDIT TË KINËS!

Nga Lorena Stroka Sun ishte vetëm 9 vjeç kur ndërmori vendimin më të rëndësishëm të jetës së tij. Pas një takimi të rastësishëm me një eunuk të moshuar, i cili qe pasuruar duke i shërbyer perandorit kinez, vogëlushi vendosi të ndiqte të njëjtën rrugë. Ai i kërkoi të atit që ta gjymtonte, në mënyrë që të mund t’i ofronte shërbimet e tij Perandorit Pu Yi, i cili hyri në histori si "Perandori i Fundit". Ndrysh ...

Read more

JA ME Ç’KRITERE PËRZGJIDHESHIN KURTIZANET NË HAREME

Nga Lorena Stroka Si në çdo perandori tjetër, ashtu edhe në ato kineze, roli i grave kufizohej te zbavitja e perandorëve dhe lindja e pasardhësve! Haremi luante rol jetik në vazhdimin e pushtetit dhe ndodhej brenda pallatit perandorak në Qytetin e Ndaluar në Pekin. Vendin e parë në hierarkinë e secilit harem e zinte gruaja e perandorit. Të vetmit që llogariteshin si eprorët e saj ishin perandori dhe nëna e ...

Read more

TEORIA PËRMBYSËSE RRETH MISTERIT TË USHTRISË SË HUMBUR PA NAM E PA NISHAN NË SHKRETËTIRË

Nga Lorena Stroka Një nga misteret më të mëdha të antikitetit është gjetja e vendit të zhdukjes së 50,000 burrave të zgjedhur të ushtrisë Persiane, pas një stuhie të fortë rëre në vitin 524 para lindjes së Krishtit, në shkretëtirën e Saharasë. Me kalimin e kohës, shumë pretenduan se kishin gjetur ushtrinë e humbur, por askush nuk ishte në gjendje ta provonte atë. Tani një arkeolog holandez pretendon të ketë ...

Read more

“FOLEJA E UJKUT”, SHTËPIA PUBLIKE MË NË ZË E POMPEIT TË LASHTË

Nga Lorena Stroka Për ata që nuk e dinë, Pompei ishte një qytet në Italinë e Jugut, buzë Detit Tirren, afër Napolit të sotëm, i cili u ndërtua në shekullin e 8-të para lindjes së Krishtit nga Oskanët pranë brigjeve të Kampanisë, në rrëzë të malit Vezuv. Pompei ra në duart e Romakëve dhe u ndikua shumë nga civilizimi Greko-Romak. Vendodhja gjeografike dhe klima e shkëlqyer, shumë shpejt e shndërruan atë në n ...

Read more

GJENOCIDI MË I HESHTUR NË HISTORINË BOTËRORE!

Nga Lorena Stroka Termi gjenocid u themelua zyrtarisht pas Luftës së Dytë Botërore për të përshkruar krimet që synonin shfarosjen sistematike dhe të qëllimshme të një fisi të tërë ose një pjese të tij, në një vend të caktuar gjeografik. Diçka e tilllë arrihet ose përmes vrasjeve të njëpasnjëshme bashkësish, ose përmes metodave të tjera që kontribuojnë në shfarosjen masive të individëve që i përkasin një fis ...

Read more

FARAONI QË JETOI PAK DHE U MBAJT MEND GJATË!

Nga Lorena Stroka Tutankhamuni është mbase Faraoni më në zë i Egjiptit të Lashtë, por jo sepse bëri diçka të lavdishme ndërsa ishte gjallë. Ai u bë i njohur në të gjithë botën, sepse zotëronte të vetmin varr të paprekur faraonik të gjetur ndonjëherë! Tutankhamuni vdiq kur ishte vetëm 19 vjeç. Mbretëroi thuajse 10 vjet dhe nuk la pas ndonjë vepër madhore. Nuk kishte fëmijë dhe vdiq aq papritur, saqë u detyru ...

Read more

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top