You Are Here: Home » ENCIKLOPEDI + » GJUHËSI » 21 SHKURTI DITA BOTËRORE E GJUHËS AMTARE

21 SHKURTI DITA BOTËRORE E GJUHËS AMTARE

dita-nderkombetare-e-gjuhes-amtare-albstroka-reviste-kulturore-lorena-stroka-gazetareNga Lorena Stroka

Dita Botërore e Gjuhës Amtare festohet çdo vit më 21 shkurt. Caktimi i datës ishte një nismë e UNESCO-s (Organizata e Kombeve të Bashkuara për Edukimin, Shkencën dhe Kulturën) për përkrahjen e shumëllojshmërisë gjuhësore dhe ruajtjen e gjuhëve më pak të folura.

Shkak për miratimin e saj në vitin 1999 u bë Masakra e Daskës (12 shkurt 1952), kur një grup të rinjsh nga Banglandeshi i sotëm u kryengritën për të penguar heqjen e gjuhës së tyre “Bengal”, dhe miratimin e gjuhës zyrtare “Urdu”. Ishte pikërisht dita kur të drejtat gjuhësore u shkelën dhe u mbytën në gjak nga forcat policore./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top