You Are Here: Home » Shkencë » SHKENCËTARËT: KUR DHE SI DO TË VIJË FUNDI I BOTËS?

SHKENCËTARËT: KUR DHE SI DO TË VIJË FUNDI I BOTËS?

albstroka-blog-lorena-stroka-shkrime-biografia-fotoNga Lorena Stroka

Astrofizikantët vlerësojnë se brenda 6 miliardë vjetëve Toka do të zhduket, kur Dielli do të shuhet duke e bërë planetit tonë “pluhur”. Po a vlen kjo edhe për pjesën tjetër të botës?

Kjo është një pyetje që mund të irritojë imagjinatën e shumë shkencëtarëve, pasi këtu e shumë kohë, qarkullojnë mori hipotezash rreth fundit të botës, por, pa arritur ende në një bindëse.

Një supozim vjen nga fusha e termodinamikës, ku thuhet se fundi i botës do të vijë kur çdo gjë në univers do të arrijë të njëjtën temperaturë, duke e bërë çdo material të thyeshëm/shpërbëshëm.

Ndërsa sipas një hamendësimi tjetër, pritet të ketë një “kundërpërgjigje” ndaj Big Bang-ut, i ashtuquajturi Big Crunch. Sa më shumë zmadhohet gjithësia, aq më të forta të bëhen forcat gravitacionale, duke tkurrur rrjedhimisht gjithçka. Disi kështu, universi do të rikthehet në të shkuarën e tij të vjetër e të dendur./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top