You Are Here: Home » Shkencë » Astronomi » ORBITA MISTERIOZE E HËNËS!

ORBITA MISTERIOZE E HËNËS!

ALBSTROKA-BLOG-ORBITA-MISTERIOZE-E-HENES-SHKRIME-NGA-LORENA-STROKA-GAZETARE-POETE-PERKTHYESE-SHKRIMTARE-SHQIPTARENga Lorena Stroka

Duke folur në lidhje me Hënën, ka disa gjëra që ende nuk i dimë me saktësi. Për shembull, qendra e Hënës është 6000 këmbë më pranë Tokës, fakt që po të shqyrtohet në këndvështrimin logjik, duhej të shkaktonte paqëndrueshmëri të madhe në orbitën e saj, mirëpo, në vend të kësaj, orbita vijon të ketë formë mrekullisht rrethore.

Hëna është e mbuluar me një pluhur që çuditërisht vjen erë baruti, megjithëse përbëhet nga materiale krejtësisht të ndryshme. Edhe pse nuk ekziston “ana e e errët” e Hënës, forca gravitacionale e Tokës, e ka ngadalësuar atë në mënyrë të tillë që të rrotullohet vetëm një herë gjatë gjithë muajit, e njohur ndryshe si faza e “Rrotullimit të Sinkronizuar”, për këtë arsye, vetëm njëra anë e Hënës duket nga Toka.

Fakti që Dielli është 400 herë më i madhe se sa Hëna, por, dhe 400 herë më larg se sa Toka, e bën atë duket sikur ka të njëjtën madhësi me Hënën, një dukuri vërtet e habitshme./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top