You Are Here: Home » Shkencë » Astronomi » TOKA ËSHTË I VETMI PLANET QË KA PLLAKA TEKTONIKE

TOKA ËSHTË I VETMI PLANET QË KA PLLAKA TEKTONIKE

ALBSTROKA-BLOG-TOKA-ESHTE-I-VETMI-PLANET-ME-PLLAKA-TEKTONIKE-LORENA-STROKA-GAZETARE-SHKRIMTARE-POETE-PERKTHYESENga Lorena Stroka

Shkencëtarët besojnë se Toka përbëhet nga shtatë pllaka tektonike, të cilat lëvizin në drejtime të ndryshme deri në 4 inç në vit. Sipas teorisë, kur përplasen me njëra-tjetrën, krijohen malet, ndërsa kur largohen nga njëra-tjetra, krijohen luginat.

Gjithashtu, nëse marrim parasysh anën e frikshme të këtij fakti, përplasja e pllakave në fjalë, përgjegjësohet për shkaktimin e tërmeteve dhe vullkaneve. Pozitivja në këtë rast, është që i gjithë ky aktivitet ndihmon në riciklimin dhe riplotësimin e karbonit (kaq thelbësor për ekzstencën tonë), duke bërë të mundur vazhdimësinë e jetës që ne njohim./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top