You Are Here: Home » ENCIKLOPEDI + » HISTORI » Kur, ku, si…

Kur, ku, si…


Nga Lorena Stroka

500 – 250 milion vjet më parë – Shfaqen kafshët dhe bimët e para.

25 – 66 milion vjet më parë – Epoka e Dinosaurëve.

65 – 2 milion vjet më parë – Shfaqet njeriu.

Midis 3000 dhe 2000 p.e.s – Lulëzojnë kulturat e mëdha.

3000 p.e.s – Sumerianët sajojnë shkrimin.

2600 p.e.s – Faraonët Heopas, Hfrinas dhe Mikerinos ndërtojnë piramidat.

1500 p.e.s – Ndërtohet anaktori i Knosit në Kretë.

1250 p.e.s – Moisiu drejton Hebrenjtë jashtë Egjiptit.

776 p.e.s – Lojrat e para Olimpike.

565 p.e.s – Lind Sindarta dhe fillon Budizmi.

490 p.e.s – Qytetet Greke mundin Persët në Maratonë.

323 p.e.s – Aleksandri i Madh vdesë në Babiloni.

27 p.e.s – Augustini bëhet perandori i parë Romak.

Viti 1 – Lind Krishti.

313 – Perandori Konstandin vendos lirinë e religjionit.

452 – Atili pushton Italinë.

476 – Rrëzohet perandoria romake e Perëndimit. Perandoria e Lindjes, Bizanti, rrëzohet në vitin 1453.

622 – Profeti MUHAMED ikën nga Meka.

800 (përafërsisht) – Papa kurorëzon Karlomagnin perandor të Perandorisë së Shenjtë Romake.

1000 – Frikë për fundin e botës.

Midis 1000 dhe 1200 – Në Europë krijohen qytetet. Në Amerikë shfaqen popujt Aztekë dhe Inka. Në Azi Xhengis Han i drejton Mongolët kundër murit të madh Kinez.

12 Tetor 1492 – Kolombi zbulon Amerikën.

1501 – Fillon transportimi i skllevërve Afrikanë drejt Amerikës.

1519 – 21 – Fernando Kortez vartëson perandorinë e Aztekëve.

1531 – 34 – Pizarro pushton perandorinë e Inka.

1751 – Botohet në Paris Enciklopedia, një vepër e ndritur që përqëndron dijet e epokës.

1776 – Shpallja e pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

1789 – Shpërthen revolucioni francez.

1814 – Konferenca e Vienës midis fuqive që kishin mundur Napoleonin (synon risjelljen e rendit në Europë).

Midis 1800 dhe 1900 – Kolonializmi Europian në Azi dhe Afrikë.

1914 – 18 – Lufta e Parë Botërore.

1917 – Revolucioni Rus.

1939 – 45 – Lufta e Dytë Botërore.

1947 – Fillon “Lufta e Ftohtë”: bota ndahet në Lindje dhe Perëndim.

© 2011: Ndalohet ribotimi i shkrimit pa autorizimin e autores.

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top