You Are Here: Home » Të ndryshme » Uncategorized » MURTAJA NË MESJETË

MURTAJA NË MESJETË

epidemia-e-murtajes-lorena-stroka-gazetare-wikipedia-biografia-shkrime-historikeNga Lorena Stroka

Epidemia e murtajës gjatë viteve 1347-1353, nga shumkush është cilësuar si katastrofa më e madhe në historinë e njerëzimit. Brenda një periudhe relativisht të shkurtër ajo mori trajtën e një pandemie dhe shkalla e vdekshmërisë tejkaloi çdo parashikim. Besohet se filloi diku rreth Detit të Zi dhe në vazhdim u përhap në pjesën më të madhe të Evropës dhe Azisë. Transportuesit dhe bartësit kryesorë të përhapjes ishin minjtë e vendosur në pjesën e poshtme të anijeve që mbartnin grurë. Momenti më shkatërrues i pandemisë ishte periudha katër vjeçare 1347-1351, e cila vlerësohet se goditi 2/3 e popullsisë së Evropës. “Vdekja e Zezë” siç njihet ndryshe, shkaktoi numrin më të madh të viktimave sesa çdo ngjarje tjetër në histori./albstroka.com

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top