You Are Here: Home » Mjekësi » STUDIM: MBARTËSIT E KËTIJ GJENI BËJNË VETËM DJEM

STUDIM: MBARTËSIT E KËTIJ GJENI BËJNË VETËM DJEM

albstroka-blog-lorena-stroka-shkrime-gjeni-qe-percakton-gjinine-e-foshnjesNga Lorena Stroka

Në një studim të ri britanik, të botuar në “Εvolutionary Βiology” u shqyrtua historiku i më shumë se 900 familjeve amerikane e europiane deri në shekullin  e 17-të.

Aty u gjet se gjinia e fëmijës përcaktohet gjithmonë nga babai, pasi vetëm ai i jep kromozomin mbizotërues X ose Y.  Sipas studimit, burrat janë mbartës të një gjeni që përcakton përqindjen e kromozomeve në spermatozoidet e tyre, ndërkohë që ka tri mutacione të këtij gjeni. Njëri prej tyre prodhon kryesisht kromozome X, tjetri kromozome Y, ndërsa i treti, prodhon numër të barabartë kromozomesh X dhe Y.

Rrjedhimisht, mbartësit e mutacionit që prodhon kryesisht kromozome Y kanë më shumë gjasa të bëjnë djem, ndërsa ata që janë mbartës të mutacionit që prodhon kromozome X bëjnë më shumë fëmijë të gjinisë femërore./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top