You Are Here: Home » Kuriozitete » SA LLOJE GJALLESASH E BIMËSH KA NË TOKË?

SA LLOJE GJALLESASH E BIMËSH KA NË TOKË?

lorena-stroka-gazetare-wikipedia-gazeta-albstrokaNga Lorena Stroka

Është për t’u çuditur vërtet që njerëzit mund të dinë me saktësi numrin e librave në bibliotekën e Kongresit Amerikan, dhe të mos njohin as përafërsisht sesa llloje kafshësh apo bimësh ka në planetin tonë!

Sipas një studimi të botuar në Journal PLoBiology, nga 8,7 milionë specie që bashkëbanojnë me ne në Tokë, shumica janë kafshë, pastaj vijojnë në shifra më të vogla bimët, protozoat, algat ndërsa përjashtohen nga lista bakteret dhe mikroorganizmat e tjera.

Nga 8.7 milionë specie gjithësej, vetëm 1.2 milionë janë regjistruar dhe klasifikuar si duhet. Mirëpo, procesi për të arritur në këtë vlerësim nuk ishte aspak i lehtë, shkencëtarëve iu deshën vite të tëra pune.  Për të pasur përfundime sa më të drejta, hulumtuesit përdorën analogji matematikore midis gjinive, brezave, si dhe të gjitha kategoritë e tjera të sistemit për klasifikim shkencor.

Kur flasim për specie, zakonisht na vijnë në mend kafshë dhe shpendë, por po të shkojmë në forma më të vogla jete, gjërat ndërlikohen akoma më shumë. Po të ngremë një gur nga fundi i oqeanit, do të vërejmë se 90% e gjetjeve nuk është regjistruar kurrë më parë. Akoma dhe në pyllin tropikal të Amazonës shumë lehtë mund të gjesh lloje të tjera insektesh, të padëgjuara më parë./AlbStroka.com/

© www.AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top