You Are Here: Home » Kuriozitete » Ja si milingonat vetëprodhojnë antibiotikë për shërimin e sëmundjeve të tyre

Ja si milingonat vetëprodhojnë antibiotikë për shërimin e sëmundjeve të tyre

lorena-stroka-gazetare-kuriozitete-per-milingonat-gazeta-albstroka-lajme-wikipedia-biografiaNga Lorena Stroka

Milingonat jetojnë në planet këtu e 100 milionë vjet. Njihen për rezistencën e tyre të pamatë, në krahasim me insekte të tjera. Për ata që nuk e dinë, miliongonat janë ndër të paktat lloje që i mbijetuan asteroidit që goditi tokën dhe çoi në zhdukjen e dinosaurëve. Milingonat gjenden kudo, pavarësisht se rrallëherë i vërejmë ato. Veprojnë më së shumti si makineri për përpunimin e tokës, si shpërndarëse energjie, por, dhe si mbizotëruese të faunës së insekteve.

Pavarësisht madhësisë mikroskopike, ato kanë disa veçori që ia vlen t’i dimë:

Kolonitë e milingonave funksionojnë si “mikroorganizma.”

Mund të lundrojnë si një trup i vetëm në ujë.

Kanë aftësinë e grumbullimit, në mënyrë të tillë që të krijojnë urë me trupat e tyre.

“Flasin” me erën e tyre.

Komunikojnë me tinguj.

Antenat e tyre mund të marrin dhe dërgojnë të dhëna të ndryshme.

Vetëprodhojnë antibiotikë për shërimin e disa prej sëmundjeve të tyre.

Mund të ngrenë deri në 5000 herë peshën e tyre./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top