You Are Here: Home » Kuriozitete » Kësaj i thonë FART WITH CONFIDENCE… Do qeshni me lotë….

Kësaj i thonë FART WITH CONFIDENCE… Do qeshni me lotë….

Μάθετε για το ιστορικό και τιμημένο όργανο απαγωγής των δύσοσμων αερίων εκτός δωματίου!

Η ιστορία μας αρχίζει (και τελειώνει φυσικά) στα Επτάνησα του περασμένου αιώνα, όπου οι ευγενείς σκαρφίστηκαν έναν ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο για να απαλλαχθούν από τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ναι, καλά καταλάβατε, η κλανιόλα ήταν απαραίτητο οικιακό σκεύος στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας των Επτανήσων, σαφώς ορισμένη στα προικοσύμφωνα της εποχής για το νυφικό κρεβάτι!

Η ιδιόρρυθμη συσκευή με την απλούστατη λειτουργία αποτελούταν από ένα χωνί και ένα μακρύ λάστιχο, το οποίο δεν χρησίμευε σε τίποτα άλλο από το να διοχετεύει τις ενοχλητικές οσμές της πορδής, που εγκλωβίζονται συνήθως κάτω από τα σκεπάσματα, μακριά από το κρεβάτι του αντρόγυνου.

Όσο κι αν ο όρος εγείρει σήμερα υποτιμητικές συνδηλώσεις, η ξακουστή κλανιόλα έζησε και βασίλεψε επί μακρόν στα Επτάνησα, με τον όρο να αντλεί την καταγωγή του από την κερκυραϊκή διάλεκτο, αν και οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των ετών.

Το εργαλείο που κρατούσε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα καθαρά και ευωδιαστά έφτανε μέχρι το παράθυρο, για να βρίσκουν τη λυτρωτική διέξοδό τους οι δυσώδεις αναθυμιάσεις της νύχτας. Συνήθως ήταν υφασμάτινο ή δερμάτινο, υπήρχαν ωστόσο και ασημένιες εκδοχές του.

Το καινοτόμο σύστημα εξαερισμού του κρεβατιού αποτελούσε μάλιστα απαραίτητο συμπλήρωμα της νυφιάτικης επτανησιακής προίκας, που όριζε ρητά την κλανιόλα στα απαραίτητα αξεσουάρ του κρεβατιού για το νιόπαντρο ζευγάρι:

κοκετίνα με ντεστιέρες και μπαλντακί (κρεβάτι με κάγκελα και ουρανό δηλαδή), μαξιλάρια με ντεμέλες ρικαμάδες (μαξιλάρια με κεντημένες μαξιλαροθήκες), τσαγκούλι (δοχείο νυκτός), αναπαψόλια (δύο ξύλα γύρω στα 40 εκατοστά ύψος, με βάση, και στην κορυφή να καταλήγουν σε μια διχάλα. Σε αυτά έβαζαν οι γυναίκες τα πόδια τους, συγκεκριμένα τις κλειδώσεις των γονάτων τους, για να μη κουράζονται. Τοποθετούντο το ένα σε απόσταση περίπου 70 ή 80 εκατοστών από το άλλο, τόσο ώστε δηλαδή να έχει πρόσβαση ο σύζυγος εκεί που πρέπει, για όσο διάστημα χρειάζεται….), σκαλνταλέτο (μικρό μαγκάλι για ζέσταμα του κρεβατιού) και φυσικά η κλανιόλα (ή κλανιόρα), ο σωλήνας που κρέμεται πίσω από το κρεβάτι για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών. 

Η κλανιόλα εισήχθη στην τάξη των επτανήσιων ευγενών από τους αριστοκράτες της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ιταλίας («piritera»), όπου το οικιακό σκεύος χρησιμοποιούταν κατά κόρον. Ήταν μάλιστα η συχνή βρώση οσπρίων που επέβαλε τη χρήση της κλανιόλας στα σπιτικά των επτανήσιων ευγενών!

Εκδοχή της επτανησιακής κλανιόλας συναντούμε και στην Κύπρο, με το ένδυμα (που έμοιαζε με σκελέα) να φοριέται από τον άντρα και να δένεται σφιχτά στη μέση και τους αστραγάλους για να φυλακίζει εντός του τα δύσοσμα αέρια, τα οποία έβρισκαν διέξοδο από ελαστικό αγωγό εκτός δωματίου.
Ο θρύλος θέλει μάλιστα βασιλική κλανιόλα να βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, απ’ όπου και το κάτωθι απόσπασμα: «Το επόμενο αντικείμενο της συλλογής Γλύξμπουργκ, νούμερο 324 στους καταλόγους σας, είναι η χειροποίητη ασημένια κλανιόλα του Βασιλέως Γεωργίου του Β’, κατασκευασμένη από τον οίκο Bochler του Αμβούργου το 1894. Τιμή εκκίνησης 75.000 στερλίνες. Ακούω 75.000;»…

Τώρα βέβαια κυκλοφόρησε νέος τύπος εσωρούχων που φιλτράρει τα δύσοσμα αέρια με υλικό ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται σε αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές χημικού πολέμου!

Το νέο «θαύμα» της Shreddies είναι ένα εσώρουχο που υπόσχεται να μας απαλλάξει από τις δυσώδεις οσμές του πάντα αεικίνητου εσωτερικού μας κόσμου.

Και δεν κάνουμε καθόλου πλάκα! Αν πιστέψουμε μάλιστα τα στατιστικά του εσωρούχου, μπορεί να πνίξει την οσμή και να εξουδετερώσει τη δυσάρεστη μυρωδιά μέχρι και 200 φορές πάνω από τη βρόμα της κοινής… διαδικασίας.

Για όποιον λοιπόν ταλαιπωρείται από εντερικές ενοχλήσεις και επιδίδεται συχνά στο «σπορ», η λύση ακούει στο όνομα «Shreddies», το εσώρουχο που σου επιτρέπει να… εκφράζεσαι ελεύθερα χωρίς να μοιάζει ότι έπεσε αμπούλα στο χώρο!

Η τεχνολογία πίσω από τα Shreddies χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο και πορώδες φίλτρο ενεργού άνθρακα (Zorflex), το οποίο μαθαίνουμε ότι είναι το ίδιο ακριβώς που εφαρμόζεται σε αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές χημικού πολέμου!Το εσώρουχο φυλακίζει τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις και τις εξουδετερώνει, ενώ ανανεώνει τη δράση του βάζοντάς το απλώς στο πλυντήριο (στο χέρι δεν προτείνουμε να το πλύνετε!).
Σε ανδρική και γυναίκεια εκδοχή, το hi-tech εσώρουχο της Shreddies Ltd. ήρθε να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά των εσωτερικών διαταραχών!/newsbeast/

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top