You Are Here: Home » Kuriozitete » A MUND TË PRODHOJMË AR NË MËNYRË ARTIFICIALE?

A MUND TË PRODHOJMË AR NË MËNYRË ARTIFICIALE?

a-mund-te-prodhojme-ar-ne-menyre-artificiale-lorena-stroka-gazetare-albstroka-lajmeNga Lorena Stroka

Gjatë Mesjetës alkimistët u angazhuan seriozisht me prodhimin e arit nga materiale të ndryshme. Me përparimin e teknologjisë kjo gjë është e mundur të ndodhë? Përgjigja është po!

Ari sikurse dhe shumë metale të tjera të çmuara mund të ndërtohen në një reaktor bërthamor ose në një përshpejtues grimcash, ku për shkak të energjisë së lartë, ndodhin reagime bërthamore.

Merkuri është relativisht i lehtë për t’u kthyer në ar me ndihmën e rrezatimit. Teorikisht, tingëllon mjaft joshëse si ide, por praktikisht vështirë se mund të jetësohet diçka e tillë, pasi kostoja e prodhimit artificial është aq e lartë sa kurrkush nuk do të ndërmerrte një vendim të tillë./albstroka.com/

© AlbStroka.com

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top